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Rakott Krumpli

Hungarian Potato and Egg Gratin

Yield: 6 servings

Bring some lightly salted water to the boil in a pan. Add the potatoes and bring back to the boil again. Reduce heat ands simmer until tender, about 30 to 35 minutes and drain. Cool slightly.

Sweat the onion in the oil until very soft. Mix together onion, oil, crème fraîche, salt and pepper. Peel potatoes and cut into ½cm slices. Gently mix together potatoes and crème fraîche mixture.

Arrange half the potatoes in greased shallow 25x15cm baking dish or a 1 ½ litre casserole. Arrange eggs on top and add remaining potatoes. Sprinkle with bread crumbs and paprika. Bake, uncovered, at 160°C, 325°F for 30 to 40 minutes until lightly browned, Garnish with chopped parsley if desired

Recipe IMH after The Hungarian Cookbook by Susan Derecskey

Gratin de Pommes de Terre et Oeufs

Pour 6 convives

Dans une casserole, porter à ébullition de l'eau légèrement salée. Y ajouter les pommes de terre non épluchées, porter à nouveau à ébullition, réduire le feu au minimum et laisser mijoter pendant environ 30 à 35 minutes jusqu'à ce que les pommes de terre soient bien tendres, sans toutefois se défaire. Laisser refroidir un peu, les éplucher et les couper en rondelles de ½ cm.

Préchauffer le four à 160°C.

Faire fondre les oignons dans l'huile jusqu'à ce qu'ils soient bien tendres. Dans la casserole, les mélanger avec la crème fraîche, le sel et le poivre. Verser ce mélange sur les pommes de terre et, très doucement afin de ne pas les écraser, mélanger le tout.

Disposer la moitié du mélange dans un plat à gratin préalablement badigeonné d'huile. Disposer les tranches d'oeufs durs dessus et verser le reste du mélange. Saupoudrer de chapelure et de paprika. Cuire au four pendant 30 à 40 minutes, ou jusqu'à ce que la surface soit joliment dorée. Facultativement, garnir de persil haché.

Recipe IMH d'après "The Hungarian Cookbook" par Susan Derecskey