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Puy Style Lentils

Yield: 6 servings

Ponot and Ponote are the adjectives for Puy, and they are used as nouns to designate the inhabitants.

When the lentils are cooked and drained according to the master recipe, have ready a sauce using the remaining ingredients as follows.

Soften the finely chopped onion and garlic in the butter (1) in a covered pan. Remove lid, raise heat so that they brown very lightly. Stir in the flour and cook a moment or two, stirring. Remove pan from heat, stir in a little beef stock and the concassée tomatoes (peeled, seeded and disgorged with salt, then chopped). Bring to boil, and simmer till a nice sauce results. Correct seasoning.

Reheat the lentils in this sauce, correct seasoning again. Serve in a dish, sprinkled with the chopped parsley.

Recipe IMH after Grigson and Willan

Lentilles à La Ponote

Pour 6 convives

Ponot et Ponote sont les adjectifs qui décrivent le Puy et qui désignent également, en tant que substantifs, les habitants.

Une fois les lentilles cuites et égouttées selon la recette de base, préparer une sauce avec le reste des ingrédients comme ci-dessous.

Dans une casserole couverte, faire ramollir l'oignon et l'ail dans le beurre (1).Enlever le couvercle, augmenter le feu et les faire dorer légèrement. Ajouter la farine et faire cuire un petit moment en mélangeant. Enlever la casserole du feu, ajouter un peu de bouillon de boeuf ainsi que les tomates concassées (pelées, épépinées, dégorgées avec du sel et hachées) et bien mélanger. Porter à ébullition et laisser mijoter pour en faire une belle sauce. Corriger l'assaisonnement.

Réchauffer les lentilles dans cette sauce, corriger à nouveau l'assaisonnement.

Servir dans un plat, saupoudré de persil haché.

Recette IMH d'après Grigson and Willan